Wat is de ziel van een fles champagne?

Wat is de ziel van een fles champagne?

Heb je weleens gehoord van de ziel van een fles champagne? Champagne is een mousserende wijn en net als alle wijnen hebben ook champagneflessen een ziel. Maar wat is de ziel van een fles champagne dan precies? Hoewel je er bij het kopen van champagne geen rekening mee hoeft te houden vertellen we je er graag wat meer over.

De ziel van een champagnefles

Wanneer je vaker champagne koopt dan is het je vast een keer opgevallen. Champagneflessen hebben een ronde instulping aan de onderkant, in de bodem. Niet alleen champagne, alles soorten wijn. Hierdoor bevindt zich onder de fles een holte en deze holte wordt de ziel van de fles genoemd. Dankzij de ziel van de fles is een champagnefles een stuk minder kwetsbaar. Daarnaast staat een fles een stuk stabieler dankzij de holte in de bodem. Dit komt zeker van pas op een wat ruwere ondergrond. Men spreekt van een ziel wanneer deze ook in de fles duidelijk zichtbaat is. Wanneer de fles leeg is en de vormgeving het toestaat, dus geen etiketten o.i.d. die het zicht versperren, dan is een bolling (of conus) te zien.

 

Waartoe dient de ziel van een fles champagne

De ziel is er niet alleen maar voor stevigheid en stabiliteit van de champagne. Hij heeft meerdere functies. Dit zijn ze allemaal op een rijtje:

 

  1. Bij champagne staat een aardige druk op de fles, met name tijdens het rijpen. Dankzij een ronde bodem is de fles die onder druk staat sterker. Bij champagne is een holle vorm gebruikt in de fles. Voor dit doel zou een bolle vorm ook goed zijn, maar dan zou de fles niet zo stevig meer staan. Deze functie wordt ook toegepast bij bijvoorbeeld gasflessen of gastankers.
  2. In de ruimte rondom de ziel, binnenin de fles, verzamelt de wijnsteen en het bezinksel in de champagne. Hierdoor is dit, indien aanwezig, eenvoudiger uit het glas te houden. Met name bij rode wijnen het geval.
  3. Tijdens het decanteren of schenken van de champagne kan men de duim in de ziel plaatsen.
  4. Champagnehuizen leggen bij het opslaan van champagneflessen soms de hals van de ene fles in de ziel van de andere fles. Zo kan men de champagnes steviger opstapelen.
  5. De fles champagne staat stabieler dankzij de ziel. Wel zo fijn als je hem na het openen snel maar goed neer wilt kunnen zetten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »