Prosecco en champagne, wat is nu eigenlijk het verschil?

Prosecco en champagne, wat is nu eigenlijk het verschil?

Bubbels, een verzamelnaam voor mousserende wijnen. In Nederland wordt steeds meer mousserende wijn gedronken. Champagne is natuurlijk erg populair, maar ook prosecco en cava behoren tot de mousserende wijnen. Van de twee laatst genoemde wordt prosecco vaker gedronken. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen prosecco en champagne? Hoe komt het dat champagne exclusiever en duurder is? Wij leggen het je uit.

Champagne

Champagne wordt gemaakt in Frankrijk, in de gelijknamige streek. Dit is misschien ook wel meteen het grootste verschil tussen champagne en prosecco. De plaats waar de mousserende wijn geproduceerd wordt.

 

Champagne bestaat uit drie druivensoorten. Deze druivensoorten zijn Chardonnay, Pinot noir en Pinot Meunier. Ze worden in de streek Champagne met de hand geplukt.

 

De druiven die voor champagne worden gebruikt zijn kostbaar vergeleken met andere druiven. Het maken van Champagne is daarnaast een proces dat tijd nodig heeft. Champagne moet minimaal drie jaar rijpen in kelder. Er worden nog meer eisen gesteld aan het productieproces wil een mousserende wijn champagne genoemd worden. Lees meer over wat champagne is. Zowel de productietijd, het productieproces en de duurdere druiven die gebruikt worden voor het maken van een fles champagne zorgen ervoor dat de prijs van een goede champagne een stuk hoger ligt dan die van een fles prosecco. De duurste champagnes bestaan uit de beste druiven en hebben vaak langere tijd in de kelder gerijpt.

 

Prosecco

Daar waar champagne uit de Champagnestreek komt, wordt Prosecco exclusief in Italië gemaakt. Het komt uit de Italiaanse Veneto, een regio gelegen ten noorden en oosten van Venetië.  Prosecco wordt gemaakt van een druif genaamd Glera. Deze druif wordt ook wel de Prosecco druif genoemd. Prosecco fermenteert in de meeste gevallen in een grote metalen tank en niet in de fles, zoals bij champagne het geval is. Lange rijping is niet nodig bij prosecco. Dit zorgt ervoor dat het wat eenvoudiger is om prosecco te produceren wanneer je het vergelijkt met de productie van champagne. Het verschil in prijs kan hierdoor ook worden verklaard.

 

Champagne of prosecco bestellen

Wanneer je champagne wilt laten bezorgen en een keuze wilt maken tussen champagne en prosecco adviseren wij je goed naar de gelegenheid te kijken. Voor wie is de bestelling? Koop je voor jezelf een fles bubbels? Bepaal dan of je wilt gaan voor een exclusievere en meer kwalitatieve wijn (champagne) of dat je met een goedkopere maar qua smaak en beleving minder speciale variant ook uit de  voeten kan (prosecco). Bestel je de champagne als cadeau voor een verjaardag, bruiloft of voor een (zakelijke) relatie? Dan is champagne meestal een mooi gebaar, juist omdat het exclusiviteit uitstraalt. Hiermee toon je vee waardering voor de ontvanger van jou cadeau.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »