Wat is champagne?

Wat is champagne?

Veel mensen drinken met tijdens feestelijkheden, borrels of etentjes wel één of meerdere glazen champagne. Champagne is een soort wijn, een mousserende wijn. Maar wanneer is een mousserende wijn champagne? Wat is champagne?

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die groeien in de regio Champagne in Frankrijk en die daar ook geoogst en tot wijn gemaakt worden. Alleen mousserende wijnen uit de regio Champagne mogen de naam “champagne” dragen. De druiven die gebruikt worden voor champagne hebben karakteristieke eigenschappen die je niet tegenkomt bij druiven uit andere delen van de wereld. Dit kom door de specifieke geografie, de bodem en het klimaat van de regio Champagne.

 

Champagnes worden geproduceerd door natuurlijke gisting in de fles. Dit proces moet in overeenstemming zijn met zeer striktere criteria met de regelgeving van de regio Champagne, waarin elk aspect van het maken van de champagne ligt vastgelegd. Het toezichthoudende instituut is CIVC (Comité Interprofessionel du Vin de Champagne). Dit instituut heeft als taak het controleren en reguleren van de productie, distributie en promote van de wijnen uit de regio Champagne. Daarnaast voeren ze ook onderzoek uit. Tot 1990 bepaalden ze zelfs de prijs van druiven. Nog steeds hebben ze invloed op de omvang van de oogst en limieten aan productie van champagne, met als doel de marktprijs te handhaven.



Hieronder vind je de belangrijkste regels voor de huizen die champagne produceren in de regio Champagne. Aan deze regels moeten de champagnehuizen zich dus houden, willen zij hun wijn champagne noemen.

 

  • • Er zijn slechts drie druifsoorten die gebruikt mogen worden voor de productie van champagne. Dit zijn de druifsoorten Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Het is niet per sé nodig om alle drie de druifsoorten te gebruiken. Maar in de praktijk is dit vrijwel altijd wel het geval.
  • • De druiven gebruikt voor champagne dienen handmatig geplukt te worden. In de tijd dat de wijngaarden in de Champagnestreek geoogst worden gaan er wel meer dan 100.000 seizoensarbeiders op zoek naar werk in de regio, niet zonder resultaat.
  • • De wijngaarden waar de druiven groeien mogen slechts een aantal snoeiwijzen gebruiken. Da namen van deze snoeiwijzen zijn Cordon de Royat, Chablis en Guyot.
  • • Er is een maximum aan druiven dat per hectare geoogst mag worden. Dit naximum is vastgelegd in kilo's. Per hectare mag maximaal 10.000 kilo druiven worden geoogst. 
  • • Er is een limiet aan de extractie van sap uit de druiven. Deze us vastgesteld op 102 liter per 160 kilo druiven.
  • • Het minimale alcoholvolume van champagne wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. 
  • • Champagne moet gemaakt worden in huizen speciaal voor champagne en de champagne moet ook zijn eigen opslagruimte hebben. Dit resulteert in champagnekelders geheel gevuld met ontelbare flessen champagne.
  • • De methode die gebruikt moet worden om champagne te maken is voor iedereen gelijk. Deze staat bekend onder de naam ‘Méthode Champenoise’.
  • • Flessen champagne moeten minimaal 15 maanden in de kelders hebben gelegen voordat ze op de markt gebracht mogen worden. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »