Wat is champagne?

Wat is champagne?

Veel mensen drinken met tijdens feestelijkheden, borrels of etentjes wel één of meerdere glazen champagne. Champagne is een soort wijn, een mousserende wijn. Maar wanneer is een mousserende wijn champagne? Wat is champagne?

Wat is champagne?

Champagne, de mousserende wijn die zijn oorsprong vindt in de betoverende regio Champagne in Frankrijk, is een ware ambassadeur van vakmanschap en terroir. Uitsluitend wijnen die afkomstig zijn uit deze regio mogen de prestigieuze titel "champagne" dragen. Wat deze wijn uniek maakt, zijn de karakteristieke eigenschappen van de druiven, die gedijen in de specifieke geografie, bodem en klimaat van Champagne.

De productie van champagne vereist een delicaat proces van natuurlijke gisting in de fles, onderhevig aan strenge criteria en regelgeving vastgesteld door het Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC), het toezichthoudende instituut. Het CIVC, belast met het controleren, reguleren en promoten van de wijnen uit de regio, speelt een cruciale rol in het handhaven van kwaliteit en authenticiteit. Historisch gezien bepaalden ze zelfs de druivenprijzen tot 1990, en hoewel die rol is geëvolueerd, blijven ze invloed uitoefenen op de omvang van de oogst en productielimieten, met als doel de stabiliteit van de marktprijs te waarborgen.

 

Belangrijke richtlijnen sturen de productie van champagnehuizen in de regio, en naleving van deze regels is essentieel om de wijn de benaming "champagne" te laten behouden. Enkele van deze voorschriften zijn:

 1. Druifsoorten:
  Slechts drie druifsoorten – Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay – mogen worden gebruikt, en hoewel het niet verplicht is alle drie te gebruiken, gebeurt dit vaak in de praktijk.

 2. Handmatige oogst:
  De druiven moeten met de hand worden geplukt, en dit arbeidsintensieve proces trekt jaarlijks meer dan 100.000 seizoensarbeiders naar de Champagnestreek.

 3. Snoeiwijzen:
  De wijngaarden mogen slechts bepaalde snoeiwijzen toepassen, waaronder Cordon de Royat, Chablis en Guyot.

 4. Oogstlimiet:
  Er is een strikte limiet aan de hoeveelheid druiven die per hectare mogen worden geoogst, vastgesteld op 10.000 kilo per hectare.

 5. Sapextractie:
  Er geldt een extractielimiet van 102 liter sap per 160 kilo druiven.

 6. Alcoholvolume:
  Het minimale alcoholvolume van champagne wordt jaarlijks herzien.

 7. Speciale huizen:
  Champagne moet worden geproduceerd in speciaal ontworpen huizen met eigen opslagruimte, resulterend in indrukwekkende champagnekelders gevuld met ontelbare flessen.

 8. Méthode Champenoise:
  De productiemethode, bekend als de 'Méthode Champenoise', is uniform voor alle producenten.

 9. Rijping:
  Flessen moeten minimaal 15 maanden in de kelders rijpen voordat ze op de markt worden gebracht, wat bijdraagt aan de complexiteit en verfijning van de uiteindelijke champagne.

 

Deze regels, nauwgezet nageleefd door de gepassioneerde champagnehuizen, waarborgen niet alleen de exclusiviteit van de naam "champagne" maar ook de buitengewone kwaliteit van deze sprankelende nectar.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »