Champagne in de koelkast, mag dat?

  • Geplaatst op
  • 0
Champagne in de koelkast, mag dat?

In een eerder blog gaven wij al tips over hoe je champagne het best kunt bewaren. Ook vertelden wij je wat meer over de temperatuur waarop je champagne kunt serveren, meestal tussen de 10 en 12 graden Celsius. Daarom wordt de champagne vaak in de koelkast gelegd en dat is prima. Maar kun je champagne langere tijd in de koelkast bewaren?

Eén van de tips is dat je de champagne vrij van trillingen moet bewaren. De koelkast zou om die reden geen geschikte plaats zijn om champagne langere tijd te bewaren. De trilling van de motor van de koelkast en het bewegen door de deur die regelmatig opengaat zouden negatief zijn voor de kwaliteit. Daarnaast is er te vaak licht en wordt de champagne dus niet volgens advies in het donker bewaard. Ook zou het te droog zijn in een koelkast.

 

Vorig jaar (2014) werd echter een onderzoek gepubliceerd in de American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry aantoonde dat het bewaren van champagne in een koelkast juist goed zou zijn. De conclusie was dat diverse bubbels zoals champagne maar ook prosecco en cava beter in een koelkast bewaard kunnen worden, temperatuur 4 graden Celsius, dan in een kelder met een temperatuur van 16 graden Celsius.

 

In het onderzoek werd champagne en andere wijnen op die verschillende manieren bewaard:

 

  • In een kamer met een temperatuur van 20 graden Celsius.
  • In een kelder met een temperatuur van 16 graden Celsius.
  • In een koelkast met een temperatuur van 4 graden Celsius.

 

Voedselfabrikanten maken vaak gebruik van de stof 5-HMF om de kwaliteit te bepalen. Hoe meer 5-HMF, hoe slechter het met het product gesteld zou zijn. In de groep wijnen die bewaard werd in de koelkast bij 4 graden Celsius werd 5-HMF het minst snel opgebouwd, zo wees een serie testen uit.

 

Champagne wel of niet in de koelkast bewaren?

Wanneer je tijdens de feestdagen een fles champagne koopt kun je deze prima in de koelkast bewaren. Dit kan natuurlijk het hele jaar, ook in de aanloop naar een andere gelegenheid. Maar eigenlijk geldt voor alle champagnes in het algemeen: bewaar ze niet te lang. Champagnes zijn gemaakt om gedronken te worden nadat ze op de markt komen. Er zijn champagnes die nog beter worden met de tijd, maar dit zijn er niet veel.

 

Ons advies 

Wil je een champagne toch langer bewaren, bijvoorbeeld omdat je een mooie fles voor een speciale gelegenheid wilt bewaren? Dan adviseren wij je toch de tips voor het champagne bewaren aan te houden die we je eerder gaven.

 

In het onderzoek zijn ook geen tests gedaan met het bewaren van champagne in een kelder of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C en vochtig is. Dan willen wij de resultaten nog wel eens zien.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »