Wat kost champagne en hoe duur is een fles champagne?

  • Geplaatst op
  • 0
Wat kost champagne en hoe duur is een fles champagne?

Flessen champagne zijn er in vele soorten en maten, maar wat kost champagne eigenlijk?
Uiteraard is dit afhankelijk van diverse factoren die we in onderstaand artikel uiteen zullen zetten.

Wat kost een fles champagne

Ten eerste is het goed en belangrijk om te weten dat champagne een schaarste product is en dus niet oneindig geproduceerd kan worden. Champagne dient uiteraard afkomstig te zijn uit het gebied champagne in Frankrijk. De druiven voor de champagne worden 1x per jaar in dit gebied geoogst en op is daarbij simpelweg op. Dit is dan ook de voornaamste reden dat champagne over het algemeen duurder is dan wijn of andere dranksoorten.

Bij Club Champagne verkopen we flessen champagne in verschillende prijscategorieën. 
Kleine flessen champagne van ongeveer € 15,- tot grote flessen champagne van maar liefst € 29.000,-
Dus dat is nogal uiteenlopend.

Maar welke factoren hebben dan verder nog invloed op de prijs van een fles champagne. We zullen ze hieronder opsommen en verder uitwerken:

 

1. Herkomst en Kwaliteit van Druiven

De kwaliteit van de druiven speelt een cruciale rol bij het bepalen van de prijs van champagne. Druiven die afkomstig zijn van prestigieuze wijngaarden met een uitstekende reputatie hebben vaak een hogere prijs. Deze druiven worden met zorg geselecteerd en met de hand geoogst, wat resulteert in een superieure kwaliteit van de champagne.

Grand cru onder de druiven

"Grand Cru" bij champagne verwijst naar de hoogste classificatie van wijngaarden in de Champagne-streek. Deze classificatie wordt toegekend aan de beste wijngaarden op basis van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de druiven, de bodemgesteldheid, de ligging en het microklimaat.

Wanneer een wijngaard het label "Grand Cru" draagt, betekent dit dat de druiven die daar worden verbouwd worden beschouwd als van uitzonderlijke kwaliteit en geschikt zijn voor de productie van hoogwaardige champagne. Deze wijngaarden produceren druiven met een superieure smaak en aroma, en ze worden vaak gewaardeerd vanwege hun consistentie en uitstekende reputatie binnen de industrie.

Het is dus belangrijk op te merken dat niet alle champagne afkomstig is van Grand Cru-wijngaarden; er zijn ook Premier Cru en Cru wijngaarden die uitstekende druiven produceren. Echter, champagne die afkomstig is van Grand Cru-wijngaarden wordt vaak beschouwd als de crème de la crème van de champagne wereld, en zal in de meeste gevallen een hogere prijs en reputatie hebben vanwege de superieure kwaliteit van de druiven die worden gebruikt.

 

2. Methode van Productie

Champagne wordt geproduceerd volgens een specifieke methode, bekend als de "Méthode Traditionelle" of "Méthode Champenoise". Deze methode omvat een secundaire gisting in de fles, wat resulteert in een verfijnde smaak en sprankelende bubbels. De kosten van deze arbeidsintensieve methode worden doorberekend in de uiteindelijke prijs van de champagne.

 

3. Rijpingsperiode

De rijpingsperiode van champagne in de kelders van het champagnehuis is een andere factor die de prijs beïnvloedt. Langere rijping resulteert vaak in complexere smaken en aroma's, wat vaak zal leiden tot een hogere prijs vanwege de extra tijd en kosten die ermee gemoeid zijn.

 

4. Prestige en Exclusiviteit

Sommige champagnemerken hebben een iconische status en zijn synoniem geworden met luxe en prestige. Deze exclusieve champagnes, zoals Dom Pérignon of Armand de Brignac, hebben vaak een aanzienlijk hogere prijs vanwege hun reputatie, geschiedenis en exclusiviteit.

 

5. Verpakking en Presentatie

De verpakking en presentatie van een fles champagne kunnen ook een rol spelen bij de prijsstelling. Luxueuze verpakkingen, zoals handgemaakte dozen of artistieke etiketten, kunnen de waarde van de champagne verhogen en resulteren in een hogere prijs.

 

Conclusie

De prijs van een fles champagne is het resultaat van een combinatie van verschillende factoren, waaronder de herkomst en kwaliteit van de druiven, de productiemethode, de rijpingsperiode, de prestige van het merk en de verpakking. Hoewel champagne vaak wordt geassocieerd met luxe en vieringen, is het belangrijk om te beseffen dat de prijs vaak  ook een weerspiegeling is van de ambachtelijke kwaliteit en zorgvuldige aandacht voor detail die vereist is bij het produceren van deze sprankelende drank.

Maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat de duurste champagne ook de beste is, daarbij ben je natuurlijk ook nog afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeur.

Jaarlijks reizen wij met Club Champagne af naar de champagnestreek om weer nieuwe pareltjes te ontdekken door verschillende nieuwe champagnehuizen te bezoeken. Deze champagnes doen qua smaak en kwaliteit vaak niet onder voor de grote huizen die we ook voeren, maar zijn simpelweg (nog) niet zo bekend als merken als bijvoorbeeld Bollinger, Moët & Chandon of Pommery.

Mooie pareltjes die we afgelopen jaar meegenomen hebben en het proeven zeker waard zijn, zijn bijvoorbeeld: Gauthier Christophe & Sadi Malot.

 

Advies nodig bij de keuze voor jouw champagne? Neem gerust contact op en we helpen je graag.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »