Hoe kan je champagne lang bewaren?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe kan je champagne lang bewaren?

Wanneer mensen champagne kopen dan bevat een bestelling vaak meer dan 1 fles. Zeker wanneer champagne wordt gekocht voor een gelegenheid zoals een borrel, trouwerij, kerstmaaltijd of oud en nieuw. Maar wanneer je zelf de gastvrouw of gastheer bent van zo’n gelegenheid dan is het goed mogelijk dat je champagne overhoudt. In dat geval rijzen een aantal vragen, hoelang kun je de champagne bewaren, hoelang is champagne houdbaar? Maar ook, hoe bewaar je champagne precies?

Hoe bewaar je champagne?

Het is belangrijk om te weten hoe je champagne het best kunt bewaren. Want de manier waarop je champagne bewaart is van grote invloed op de houdbaarheid van champagne. We geven je de beste omstandigheden waarin  je champagne kunt bewaren. Het is natuurlijk niet zo dat wanneer je niet aan alle genoemde condities voldoet dat je de fles na een week weg kunt gooien. Probeer er zo veel mogelijk te realiseren.

 

Bewaar de champagne:

 

• liggend (horizontaal);
• in het donker;
• vrij van trilling;
• vrij van tocht;
• vrij van geur;
• op een constante temperatuur (idealiter tussen de 10 en 12 graden Celsius);
• met een luchtvochtigheid van ca. 80%.

 

Hoelang kun je een champagne bewaren?

Je kunt ervan uitgaan dat je een champagne even lang kunt bewaren als dat hij op zijn gisten heeft liggen rijpen. Hoelang je een champagne kunt bewaren hangt in die zin sterk samen met het soort champagne dat je koopt. Omdat de rijpingstijd kan verschillen. Daarnaast wordt niet iedere champagne met de jaren beter.

 

Non-Vintage champagne

Wanneer je een non-vintage champagne wilt kopen (zonder jaartal) dan kun je deze minimaal drie jaar bewaren. Een non-vintage champagne heeft normaal gesproken echter niet of nauwelijks rijpingspotentieel: de champagne wordt niet beter met de jaren. Hierom hoef je hem dan ook niet te kopen. Je kunt de champagne best bewaren als je op de condities let. Maar nuttig hem wanneer mogelijk, want kwaliteitsverlies is mogelijk.

 

Vintage champagnes

Vintage champagnes hebben doorgaans langer gerijpt. Om deze reden zijn ze dus meestal ook langer houdbaar dan de non-vintage champagne. Vintage champagnes zijn bij aankoop gemiddeld 5 jaar oud (dit kan verschillen!) en dus even lang houdbaar. De vintage champagnes hebben normaal ook geen rijpingspotentieel. Je kunt ze bewaren onder de juiste omstandigheden, maar pas op voor kwaliteitsverlies.

 

Prestige champagnes

Als je prestige champagnes juist bewaart dan zijn sommige wel tot 15 jaar houdbaar! Perfecte condities zijn wel een vereiste natuurlijk. Je wilt een champagne niet na 10 jaar open maken om te proeven dat hij zijn kwaliteit heeft verloren.

 

Het belang van de champagnefles

De fles speelt ook een rol wanneer je een champagne langere tijd wilt bewaren. Je kunt het best kiezen voor een magnumfles. Grotere flessen (300CL en groter) zijn niet geschikt. Bij het samenstellen van deze flessen is vaak veel zuurstofcontact geweest. Kleine flesjes zijn juist weer gemaakt om direct te nuttigen en ook minder geschikt.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »