Hoelang kan je Champagne bewaren?

 • Geplaatst op
 • 1
Hoelang kan je Champagne bewaren?

Champagne wordt voornamelijk geschonken wanneer er iets te vieren is. Denk bijvoorbeeld aan kerst, nieuwjaar of een bruiloft. Een luxe champagne hoort hier natuurlijk bij. Maar dan is het nog de vraag: hoelang kan je champagne bewaren? Wellicht heb je hem al besteld, maar duurt het nog even voordat je er gebruik van wil maken of hij is al opengemaakt, maar niet helemaal op gegaan. In dit artikel geven we hier antwoord op.

Bepaling houdbaarheid champagne

Er spelen in totaal vier factoren een rol bij de bepaling hoelang de houdbaarheid van de champagne is. Welke dit zijn, lees je hieronder:

 1. Uit welk oogstjaar de druif komt. Hoe beter het oogstjaar, hoe langer de druiven bewaard kunnen worden.
 2. Het formaat van de fles champagne. De meest voorkomende flesmaat heeft een inhoud van 75 cl. Kleiner of groter dan dit formaat, betekent minder goed houdbaar.
 3. De kurk. Deze zorgt er namelijk voor dat de champagne haar kwaliteit behoudt. Zorg er daarom voor dat je hem er goed op doet. Dit voorkomt te weinig of te veel zuurstof.
 4. Wat de samenstelling is van de champagne.

 

Hoe bewaar je champagne

Nu je weet wat de houdbaarheid van de champagne bepaalt, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je champagne het best bewaart. Dit is vrijwel dezelfde manier hoe je andere alcoholische dranken bewaart, dus let op. Dan weet je naast het bewaren van champagne ook het bewaren van anderen. Zorg ervoor dat de champagne ergens staat waar het donker is. In een keukenkast bijvoorbeeld. Daarnaast moet de temperatuur tussen de 5 en 12 graden zijn en tochtvrij. Laat de champagne als het kan in een horizontale ligging liggen. Een echte aanrader is dat je de champagne achter in de koelkast stopt.

 

Hoe lang is champagne goed

We komen aan op het antwoord waar je voor kwam. Hoe lang is champagne goed? Ofwel, Hoelang kan je champagne bewaren? Hiervoor gelden meerdere antwoorden, want het ligt er ook aan of deze al geopend is, of nog niet.

 • Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend.
 • Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden.
 • De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.

 

Wordt de champagne beter als je deze bewaard?

Champagne is een elegante alcoholische drank die nooit jong wordt gedronken. Deze drank moet wettelijk gezien een rijpingsproces doorheen van een periode van minimaal 15 maanden. Dit wordt al gedaan voordat jij er gebruik van wil maken. Je hoeft champagne dus niet zelf te bewaren.

 

Wij, van Club Champagne hebben een breed assortiment aan verschillende champagnes. Champagne laten bezorgen doe je hier.

Reacties

 1. Rolf Bergman Rolf Bergman

  Wanneer hij liggend, koel en donker is bewaard kan het zijn dat de champagne nog in goede kwaliteit is. Maar je merkt het snel genoeg wanneer je hem openmaakt.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »