Millésimé Champagne

Wat is Millésimé Champagne?

Een champagne millésimé, ook wel een vintage champagne genoemd, is een champagne uit een specifiek oogstjaar. Dit jaartal staat duidelijk op de fles vermeld. Alle gebruikte druiven voor de champagne komen dan ook uit datzelfde jaar. Een millésimé is zonder uitzondering een brut. Het karakter is per jaar verschillend en kan daardoor afwijken van de huisstijl.

 

Hoe komt een millésimé champagne tot stand?

Normaal gesproken wordt om een champagne te maken wijnen van verschillende jaargangen samengevoegd. Indien een wijnjaar uitzonderlijk goed is geweest, voegt men slechts de wijnen van die oogst samen tot een cuvée. Het resultaat wordt een millésimé champagne genoemd. In een goede millésimé kunnen daarom de weersomstandigheden van het specifieke oogstjaar teruggevonden worden. De millésimé champagnes worden gemiddeld drie tot zes jaar in de kelders gerijpt voordat ze verkocht worden. Deze periode is in vergelijking met andere champagnes een stuk langer en daardoor ligt de prijs van millésimé champagnes ook beduidend hoger.

 

Wanneer drink je millésimé champagne?

Nog geen 15% van alle champagnes is een vintage champagne en zijn per definitie gelimiteerd. Doordat deze champagnes van de beste druiven gemaakt worden én veel langer rijpen dan andere champagnes, is het vrij uniek in zijn soort. Hierdoor is het af te raden om deze champagne als feestchampagne te gebruiken, tenzij het een rustig, besloten feest is waarbij goede gesprekken mogelijk zijn. Dit biedt dat je de smaak van de bijzondere millésimé champagne goed in je kunt opnemen en je er de aandacht aan kunt geven dat het verdient. Ook zijn de vintage champagnes erg geschikt om cadeau te doen als bijvoorbeeld een relatiegeschenk. Daarvoor hebben wij millésimé champagnes in cadeauverpakkingen zoals de Dom Ruinart Blanc uit 2007. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »