Wat is Brut Champagne? Wij leggen het uit

Wat is Brut Champagne? Wij leggen het uit

Wist je dat de meeste gedronken champagnesoort een brut champagne is? Dat klinkt dan ook wel logisch aangezien 90% van alle champagnes uit brut bestaat. Maar wat is nu precies een brut champagne, hoe wordt deze gemaakt en welke soorten brut champagnes zijn er? Je leest het allemaal in dit artikel.

Brut champagne uitgelegd

Om antwoord te geven op de vraag wat brut champagne is, is het handig om het productieproces erbij te pakken. Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden. Het toevoegen van de suiker gebeurd in het productieproces bij de tweede stap. Je spreekt hier van dégorgement. Na de tweede gisting, wordt namelijk de dode gist weggehaald. Tijdens dit proces, gaat er wat champagne verloren. Deze wordt daarna met liquer d’expédition aangevuld. Meer weten over het productieproces? Lees dan verder!

 

Productieproces

De basis van iedere champagne zijn de druiven. Deze moeten van een erkende champagne streek komen, want anders mag het geen champagne genoemd worden. Na het plukken en persen van de juiste druiven en het perfectioneren van de smaak, vind de gisting plaats. Het alcoholpercentage level word hier op het juiste percentage gebracht waarna wijnen  vervolgens nog jaren moeten rijpen in de daarvoor bestemde kelders. Als de wijn lang genoeg heeft kunnen rijpen wordt de kurk eraf gehaald omdat er veel druk achter staat. Als de fles eenmaal open is kan er extra smaak aan worden toegevoegd in de vorm van gist en extra suikers. Bij een klassieke brut champagne bestaat de smaaktoevoeging vaak uit oude wijnen uit dezelfde streek (vin de reserve) en rietsuiker.

 

Zoetheidsgraad champagne

De hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd bepaalt de categorie waaronder de champagne valt. Er zijn namelijk verschillende soorten brut te onderscheiden: brut nature (minder dan 3 gram suiker per liter), extra brut (minder dan 6 gram suiker per liter) en brut (minder dan 12 gram suiker per liter). De hoeveelheid suiker bepaalt uiteraard de zoetheidsgraad van de champagne. Het productieproces is tot het toevoegen van suiker gelijk aan dat van andere champagne soorten. Wanneer er echter méér dan 12 gram suiker wordt toegevoegd aan de champagne dan wordt het een sec, demi-sec of doux genoemd

 

Soorten brut champagne

Sans millésime

Sans millésime is een brut champagne zonder jaartal, dit is vaak de meest verkochte soort van een champagnehuis. De champagnes zonder jaartal hebben een constante smaak en kwaliteit omdat het gistingsproces altijd hetzelfde verloopt. Zie hieronder één van de Sans Millésime brut champagne die wij aanbieden.

Interesse? Je bestelt hier de Krug Grande Cuvée 75CL.

 

Brut

Brut is de meest gedronken champagne door zijn rijke smaak en zoetheidsgraad. De champagne heeft een licht droge afdronk en bestaat vaak uit een combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Zie hieronder een van de brut champagnes die wij aanbieden.

Interesse? Je bestelt hier de Pommery brut royal 75 cl.

 

Extra Brut

Extra brut champagne bevat de minste toegevoegde suikers en heeft de droogste smaak van de champagnesoorten. De extra brut champagne wordt hierdoor ook minder vaak gedronken omdat dit meer voor de ervaren champagnedrinkers is die de drogere afdronk prettig vinden. Zie hieronder een van de extra brut champagne die wij aanbieden.

Interesse? Je bestelt hier de Pol Roger Pure Extra Brut 75CL.

 

Brut Rosé

Naast de reguliere brut soorten bestaat er ook nog de rosé brut, die zoals de naam al zegt de kleur van rosé heeft zoals we die kennen. De rosé kleur van deze champagne komt tot stand door de schillen van de (Pinot Noir) druiven mee te laten gisten met de wijn. Er kan ook voor worden gekozen om de champagne later kleur te geven door er rode wijn aan toe te voegen. De smaak is licht zoet en de prijs van deze champagne ligt wat hoger omdat het proces van de juiste kleur complexer is. Zie hieronder een van de Brut Rosé champagne die wij aanbieden.

Moët Chandon Rosé

Interesse? Je bestelt hier de Moët & Chandon Brut Rosé 75 cl.

 

Laat brut champagne thuisbezorgen
Nu je het artikel hebt gelezen en weet wat brut champagne is, is het natuurlijk wel zo toepasselijk om er zelf een uit te proberen. Bekijk hier al onze lekkere brut champagnes. Selecteer welke je wil hebben, de hoeveelheid en bestel eenvoudig online via onze webshop. Wij bezorgen hem aan huis. Heb je vragen of heb je hulp nodig bij het uitzoeken? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »