Wat is brut champagne? Wij leggen het uit

Wat is brut champagne? Wij leggen het uit

De meest gedronken champagnesoort is de brut champagne, rond de 90% van alle champagnes bestaat uit dit soort. Naast de gewone brut champagnes zijn er vaak ook rosé champagnes van het type brut verkrijgbaar. Maar wat is brut champagne eigenlijk…wij leggen het u uit in dit artikel.

Productieproces

Na het plukken en persen van de juiste druiven en het perfectioneren van de smaak, vind de gisting plaats. Het alcoholpercentage level word hier op het juiste percentage gebracht waarna wijnen  vervolgens nog jaren moeten rijpen in de daarvoor bestemde kelders. Als de wijn lang genoeg heeft kunnen rijpen wordt de kurk eraf gehaald omdat er veel druk achter staat. Als de fles eenmaal open is kan er extra smaak aan worden toegevoegd in de vorm van gist en extra suikers. Bij een klassieke brut champagne bestaat de smaaktoevoeging vaak uit oude wijnen uit de streek (vin de reserve) en rietsuiker.

 

Zoetheidsgraad champagne

De hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd bepaalt de categorie waaronder de champagne valt. Er zijn namelijk verschillende soorten brut te onderscheiden: brut nature (minder dan 3 gram suiker per liter), extra brut (minder dan 6 gram suiker per liter) en brut (minder dan 12 gram suiker per liter). De hoeveelheid suiker bepaalt uiteraard de zoetheidsgraad van de champagne. Het productieproces is tot het toevoegen van suiker gelijk aan dat van andere champagne soorten. Wanneer er echter méér dan 12 gram suiker wordt toegevoegd aan de champagne dan wordt het een sec, demi-sec of doux genoemd.

Brut Champagne inschenken

 

Soorten brut champagne

Sans millésime is een brut champagne zonder jaartal, dit is vaak de meest verkochte soort van een champagnehuis. De champagnes zonder jaartal hebben een constante smaak en kwaliteit omdat het gistingsproces altijd hetzelfde verloopt.

 

Brut is de meest gedronken champagne door zijn rijke smaak en zoetheidsgraad. De champagne heeft een licht droge afdronk en bestaat vaak uit een combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven.

 

Extra brut champagne bevat de minste toegevoegde suikers en heeft de droogste smaak van de champagnesoorten. De extra brut champagne wordt hierdoor ook minder vaak gedronken omdat dit meer voor de ervaren champagnedrinkers is die de drogere afdronk prettig vinden.

Moët Chandon Rosé

 

Naast de reguliere brut soorten bestaat er ook nog de rosé brut, die zoals de naam al zegt de kleur van rosé heeft zoals we die kennen. De rosé kleur van deze champagne komt tot stand door de schillen van de (Pinot Noir) druiven mee te laten gisten met de wijn. Er kan ook voor worden gekozen om de champagne later kleur te geven door er rode wijn aan toe te voegen. De smaak is licht zoet en de prijs van deze champagne ligt wat hoger omdat het proces van de juiste kleur complexer is.


Weet u al welke brut champagne uw voorkeur heeft? Bekijk hier onze populairste brut champagnes 

Reacties

  1. Hans Niemeijer Hans Niemeijer

    De omschrijving roept bij mij vragen op. Wat betekent het woord "brut" nu eigenlijk? En: "nature" is 0-3, "extra brut" 3-6 en "brut" 6-12 gram suiker? Meer dan 12 gram: droog, half-droog en zacht/ zoet?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »