Wat hebben de bijbel en bizar grote champagneflessen gemeen?

  • Geplaatst op
  • 0
Wat hebben de bijbel en bizar grote champagneflessen gemeen?

Je kunt Champagne in flessen van uiteenlopende formaten kopen. Een standaardfles, de bouteille, bevat 0,75 liter champagne. De grootste fles, de Melchizedek, maar liefst 30 liter. In totaal zijn er 13 verschillende formaten waarin je een fles champagne kunt kopen. Elk van deze flessen heeft een eigen naam. De namen van de echt grote flessen, vanaf drie liter, zijn geïnspireerd op het Oude Testament, een deel van de bijbel. Wat is precies de link tussen de bijbel en deze flesformaten? Wij zochten het voor je uit.

Welke formaten zijn er?

Naam van de champagnefles

Inhoud (liters)

Quart/Piccolo

0,20

Demi

0,375

Bouteille

0,75

Magnum

1,5

Jéroboam

3,00

Réhoboam

4,50

Méthusalem

6,00

Salmanazar

9,00

Balthazar

12,00

Nebukadnezar

15,00

Melchior / Salomo

18,00

Souverain

26,00

Melchizedek

30,00

 

Wat is de link met de bijbel en deze grote flessen?

Veel van de flessen zijn vernoemd naar historische Joodse koningen en andere personen die genoemd woorden in de bijbel. De vernoeming kan een eerbetoon aan deze koningen zijn, of juist aan de flessen champagne. Maar wanneer je wat verder zoekt kom je ook andere theorieën tegen. Eén officiële theorie is er tot nu toe nog niet.

 

Jéroboam (Grondlegger en eerste koning van Israël, 931-910 BC)

Volgens Champagne expert Francois Bonal wordt de naam Jéroboam al gebrukt sinds 1725, ook toen voor een fles waar 3 liter champagne inpaste. Volgens hem wordt aangenomen dat Jéroboam als naam is gekozen omdat er naam hem wordt gerefereerd als een man van grote waarde. Dat gold ook voor de grote flessen champagne.

 

Réhoboam (Koning van Judah, 922-908 BC)

Réhoboam was de zoon van koning Salomo.

 

Méthusalem (Bijbelse heerser, werd volgens de bijbel bijna 1000 jaar oud)

De Méthusalem, dechampagnefles met een inhoud van 6 liter is vernoemd naar een heerser die in de bijbel genoemd wordt en waarvan gezegd wordt dat hij bijna 1000 jaar geleefd heeft. Dit kan een verwijzing zijn naar het potentieel dat zo een grote fles heeft om te rijpen.

 

Salmanazar (koning van Syrië, 859-824 BC)

 

Balthazar (Heerser van Babylon, 539 BC)

Een andere interessante benaming is die van de Balthazar. Maar liefst 12 liter. Balthazar was een Babylonische koning die uit heilige wijnbekers van een tempel dronk. Hiermee haalde hij zich de woede van God op de hals. Terwijl Balthazar aan het feesten was werd Babylon belaagd door de Perzen en verloor het land zijn macht. Misschien een verwijzing naar wat kan gebeuren wanneer je de bodem bereikt van zo een grote fles?

 

Nebukadnezar (koning van Babylon, 605-562 BC)

Ook een koning uit het oude Babylon, zijn bijnaam? Nebukadnezar de Grote. Misschien reden genoeg om een fles van 15 liter naar te vernoemen. Nebukadnezar bezette tijdens zijn loopbaan Jeruzalem.

 

Salomo

Naast Melchior wordt ook Salomo gebruikt voor de champagnefles met een inhoudt van 18 liter. De fles is vernoemd naar koning Salomo van Israël, de zoon van David. Deze fles komt niet vaak voor. 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »