Champagnehuis Moët en Chandon, dit moet je ervan weten!

  • Geplaatst op
  • 0
Champagnehuis Moët en Chandon, dit moet je ervan weten!

Moët & Chandon is het meest bekende champagnehuis ter wereld en produceert populaire champagnes die wereldwijd gedronken worden. Het huis staat bekend om zijn innovatieve karakter en durft met nieuwe champagnes op de markt te komen zoals bijvoorbeeld Moët & Chandon Ice. Reden genoeg om meer over het huis te weten te komen.

Over het huis

Het champagnehuis Moët & Chandon bestaat al 270 jaar. Claude Moët, een Fransman geboren in 1683, richtte het bedrijf op in 1743. Claude Moët werd opgevolgd door zijn zoon en kleinzoon, die het champagnehuis een sterke internationale reputatie gaf door het aanboren van nieuwe markten in de beginjaren van de 19de eeuw. Vervolgens gaf hij het stokje door aan zijn zoon en schoonzoon (Pierre Gabriel Chandon), waardoor de naam in Moët & Chandon veranderde. Moët & Chandon was al snel het symbool van succes en elegantie tot op de dag van vandaag.

 

De champagnesoorten

Moët & Chandon kent een mooie variatie aan champagnes, te kennen: Moët(rose) imperial, Moët ice (rose) imperial, Moët grand vintage (rose) 2008, Moët nectar imperial en Moët reserve imperiale. De champagnes worden door een ingewikkeld proces op smaak gebracht. De belangrijkste stap zijn hierbij de druiven, welke Moët zeer zorgvuldig uitkiest en in fijne balans combineert. De druiven die Moët gebruikt voor haar champagnes zijn de Pinot Noir, de Pinot Meunier en de Chardonnay. Elk voegen ze hun eigen kenmerkende smaakbeleving en structuur toe aan de champagne, zoals hieronder is benoemd:

 

  • Pinot Noir: voor een krachtige smaak, structuur en intensiteit
  • Pinot Meunier: voor soepelheid, rondheid en volheid
  • Chardonnay: elegantie, zuurgraad en versheid

 

Wijngaarden

 

Het proces

De druiven die Moët & Chandon voor de champagnes gebruikt zijn afkomstig van de vijf belangrijkste champagne gebieden in Frankrijk. De wijngaarden waar de druiven vandaan komen zijn de volgende: Montagne de Reims, de Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Sézanne en Aube. Het champagnehuis heeft toegang tot ongeveer 200 van de 323 crus in de regio. Daarnaast bezit het 17 van de 32 grand crus en zelfs nog 44 premiers crus. Een cru is een wijngaard of groep van wijngaarden die een erkende kwaliteit bevatten.

 

De diversiteit van het champagnehuis is zeer breed, hier staat het huis ook bekend om. Moët & Chandon heeft de beste druiven uit de beste wijngaarden tot haar beschikking, mede hierdoor kunnen zij de constante kwaliteit van de champagnes waarborgen. De eerste stap na het uitkiezen van de druiven is de persing, daarop volgend vind de gisting plaats. Na het zorgvuldig uitkiezen van de druiven en de gisting volgt het mengingsproces. Hierbij worden de wijnen gemengd om de complexe en gebalanceerde smaak van de zeer bekende Moët & Chandon champagnes te creëren.

 

Vervolgens wordt het afgetapt en in wijnflessen bewaard voor het rijpingsproces, wat per champagne verschilt. Tijdens de rijpingsperiode, die per champagne misschien wel tientallen jaren kan verschillen, worden de flessen stukje bij beetje omgedraaid. Daarna volgt de stap dégorgement, waarbij de flessen worden geopend en de laatste smaakbeleving zal worden toegevoegd op basis van zoetheid. Na alle stappen vind altijd een kwaliteitscontrole plaats waarbij de champagnes worden geproefd om de kwaliteit en smaakbeleving constant te kunnen houden. Het champagnehuis is immers zeer bekend en heeft een goede reputatie opgebouwd.

 

Zin gekregen in een heerlijke champagne van dit champagnehuis? Neem dan een kijkje in ons Moët en Chandon assortiment!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »