Champagne huizen: Piper champagne

  • Geplaatst op
  • 0
Champagne huizen: Piper champagne

De meeste grote champagne huizen hebben een rijke historie. Zo nu en dan duiken wij wat dieper in het verleden van één van de huizen uit Champagne. In dit blog zoomen we in op Piper-Heidsieck, producent van bekende champagnes waaronder Piper-Heidsick Brut.

De oprichter van het huis: Heidsieck

Het verhaal van het champagne huis Peiper-Heidsick begint bij Florens-Louis Heidsieck. Hij werd geboren in 1749, zoon van een protestantse dominee. Hij startte zijn carrière als handelaar in stoffen in Reims. Daar werd hij verliefd op een meisje uit Champagne, maar ook op de wijnen uit Champagne. Heidsieck was ambitieus, zijn missie was om “een cuvée te maken die een koningin waardig was”. In 1785 startte hij een handelsonderneming genaamd Heidsieck & Co. Hij maakte meteen naam met een onderscheidende champagne, waarvan de reputatie snel groeide in de regio.

 

Piper komt bij het champagnehuis

In 1828 stierf Florens-Louis Heidsick. Het huis werd overgenomen door zijn neef Christian Heidsick en Henri-Guillaume Piper. Laatst genoemde was een getalenteerd man met een enorm zakelijk inzicht. Hij kreeg het bij 14 Koninklijke en keizerlijke hoven voor elkaar om hofleverancier te worden. Piper-Heidsick was over de hele wereld in in trek bij de high-society. In 1835 stierf Christian Heidsick een plotselinge dood. In 1838 hertrouwde zijn vrouw met…. Henri-Guillaume Piper. Zo veranderde de naam van het huis in Piper-Heidsieck.

 

Piper-Heidsick toont veerkracht

In 1870 nam Jacques-Charles Théodore Kunkelmann het huis Piper-Heidsick over. Hij was sins 1851 al partner. In 1892 werd hij opgevolgd door zijn zoon Ferdinand Théodore. Zijn dochter, Yolande, trouwde in 1926 met de markies Jean de Suarez d’Aulan. Deze bijzondere man was piloot en promootte het huis over de hele wereld, vanuit zijn eigen vliegtuig. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog stelde deze man zijn kelders beschikbaar om wapens te verbergen voor het verzet van Champagne. Op de avond dat de Gestapo zijn arrestatie had gepland wist hij te ontsnappen naar Noord Afrika. Hier vocht hij als piloot mee in het bekende Lafayette Escadrille Squadron, hij stierf tijdens gevecht in 1944. Het champagnehuis werd in beslag genomen door de Duitsers. Het huis zou na de bevrijding ten onder zijn gegaan als Yolande er niet was geweest. Zij redde het huis samen met generaal d’Alès, met wie zij trouwde in 1945.

 

Een familiegebeurtenis

De oudste zoon van Yolande Kunkelmann en Jean de Suarez d’Aulan namen het bedrijf over in 1957, zijn naam was Francois d’Aulan. Drieëndertig jaar lang leidde hij Piper-Heidsick. Hij focuste op de ontwikkeling van het bedrijf terwijl hij de familiecultuur bleef bewaken. In 1988 gaf hij de fakkel door aan de familie Hériard Dubreuil. Hij bleef de internationale ontwikkeling van het bedrijf stimuleren. In 2011 nam de familie Descours de touwtjes in handen. Sindsdien is Christopher Descours verantwoordelijk voor het champagnehuis. Dat blijft imponeren met heerlijke champagnes. De meest verkocht van het huis is Piper-Heidsieck.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »