Vintage champagne; wat is dat? Champagnes met een eigen karakter

  • Geplaatst op
  • 0
Vintage champagne; wat is dat? Champagnes met een eigen karakter

Wanneer je wat vaker op zoek gaat naar champagnes kom je regelmatig de term vintage champagne tegen. Wat is dat precies? Een vintage champagne. Want niet iedere champagne mag het label vintage dragen. De vintage champagnes, in het Frans millésime genoemd, hebben een heel eigen karakter. In dit blog zullen we je uitleggen wat een vintage champagne is en hoe het eigen karakter ontstaat.

Nog geen 15% van alle champagnes die worden geproduceerd zijn vintage champagnes. Wat is er zo bijzonder aan vintage champagnes? Waarom zijn ze zo geliefd bij champagneliefhebbers?

 

Oogstjaar

Vintage champagnes worden geproduceerd uit druiven van één enkel oogstjaar. Zoals bijvoorbeeld de Veuve Clicquot Ponsardin vintage uit 2004 een heerlijke Veuve champagne. De voorraad van een bepaalde vintage champagne is dan ook niet onuitputbaar. Daarnaast is het zo dat een champagnehuis niet ieder jaar een vintagechampagne produceert. Dit hangt samen met de oogst en de kwaliteit van de druiven. De druiven en de kwaliteit van een bepaalde oogst geven de vintage champagne een eigen karakter. Bij normale champagnes worden druiven uit meerdere jaren gebruikt waardoor er een blijvend karakter ontstaat dat bij iedere champagne weer gelijk is.

 

Rijpingsproces

Vintage champagnes onderscheiden zich ook door een langer rijpingsproces. Voor een gewone champagne geldt al een verplichte rijpingstijd van 36 maanden tussen het afvullen van de champagne op de fles tot en met het dégorgement, het verwijderen van de gistprop. Overigens zijn er champagnehuizen die hun champagnes standaard al langer laten liggen. Veel vintage champagnes liggen aanzienlijk langer in de kelders. Hierdoor worden de champagnes nog complexer en voller van smaak.

 

Vintage champagne kopen

Wil je een vintage champagne kopen? Dan zul je over het algemeen meer geld kwijt zijn dan voor een gewone champagne. Om het verschil aan te geven een aantal vergelijkingen:

 

  • • Moët & Chandon Imperial Brut - €40,95
  • • Moët & Chandon Grand Vintage 2006 - €59,95
  • • Piper Heidsieck Brut - €34,95
  • • Piper-Heidsick Vintage 2006 - €49,95

 

Hoe ouder de vintage champagne wordt, hoe meer je voor een fles zult betalen.

 

Maar je krijgt hiervoor een champagne terug met een veel bijzondere smaak. Dat doet overigens niks af aan de kwaliteit van non-vintage champagnes, welke ook heerlijk kunnen zijn. Wel is het verstandig om een vintage champagne niet voor iedere gelegenheid te openen.

 

Wanneer drink je een vintage champagne?

Het moment wanneer je een vintage champagne opent kun je zelf bepalen. Vanaf het moment dat een champagne op de markt wordt gebracht is deze klaar voor consumptie. Wel kun je als je wilt vintage champagnes langer bewaren dan normale champagnes.

 

Drink een vintage champagne niet op een borrel of partijtje. Drink hem wanneer je de tijd hebt om goed van de champagne te genieten en de juiste aandacht aan de vintage te besteden. Ze gaan goed samen met het diner of in de avond met passende spijzen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »