Het bruisende effect van champagne: knallen

  • Geplaatst op
  • 0
Het bruisende effect van champagne: knallen

Hoewel de champagneliefhebber hier misschien anders over denkt, denken veel mensen bij champagne aan het open knallen van een champagnefles. Waarom eigenlijk? Zeker wanneer je een goed champagne hebt gekocht is dit eigenlijk zonde, je verspilt op deze manier toch juist de champagne? Waar komt deze behoefte tot knallen vandaan en kiezen veel mensen ervoor om hun champagne open te knallen?

Racesport

Het open knallen van een fles champagne om er vervolgens mee te gaan spuiten is populair geworden dankzij Dan Gurney. Dan Gurney is een grootheid uit de racesport. Hij was de eerste die races won in de volgende competitieS: Sports Cars (1958), Formule 1 (1962), NASCAR (1963) en Indy Car (1967). Nadat hij in 1967 de ’24 uur van Le Mans’ won, samen met A.J. Foyt, ging hij op het podium uit vreugde rondspuiten met een fles champagne. Hoe kwam hij op dit idee? Een jaar eerder opende de winnaar van ‘de 24 uur van Le Mand’, Jo siffert, de fles champagne op het podium. De fles was echter te warm en ongewild trakteerde hij de toeschouwers op een champagnedouche. Na de acties van Siffert en Durney groeide het open knallen van de fles en het besproeien van de omstanders uit tot een traditie in de racesport.

 

Champagne drinken? Liever niet knallen

Het openknallen van een fles champagne is een mooie manier om te vieren. Toch willen we wel benadrukken dat het niet standaard de bedoeling is van een fles champagne. Sterker nog, hoe beter de champagne hoe minder goed het idee is om ermee te knallen. Want los van het feit dat champagne verspilt wordt, heeft het ook een nadelig effect op de champagne die nog wel geschonken kan worden. Er komt namelijk veel kooldioxide vrij en er blijft te weinig in de fles achter. Hierdoor heeft d champagne minder bubbels in het glas, terwijl juist de mousse ook van belang is bij het drinken van een champagne.

 

Koop je een goede fles champagne uit onze collectie en ben je niet bekend met het openen van champagne? Lees dan ons artikel over hoe je champagne goed open maakt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »