Dom Perignon champagne; alle ins & outs

  • Geplaatst op
  • 0
Dom Perignon champagne; alle ins & outs

Dom Perignon wordt wereldwijd gezien als één van de beste champagnes verkrijgbaar. Ieder jaar staat zij in de top 10 van beste champagnes ter wereld. Maar hoe komt het dat deze champagne keer op keer scoort. Waar komt de kwaliteit vandaan en waar komt de naam Dom Perignon vandaan? Je leest het allemaal in dit artikel!

Waar komt Dom Perignon champagne vandaan?

De naam Dom Pérignon komt van de benedictijner monnik Pierre Pérignon, ook wel bekend als Dom Pérignon. Hem wordt vaak de bereidingswijze van champagne toegeschreven. Dom Perignon champagne is van het wijnhuis Moët et Chandon en is dus naar alle waarschijnlijkheid vernoemd naar Pierre Pérignon. Wanneer het koudere weer in de herfst arriveerde werd het gistingsproces van de champagne soms gestopt. Bij het bottelen van de champagne in dit stadium, werd de fles letterlijk een bom die kon ontploffen wanneer het weer warmer werd. Pierre Pérignon voerde een aantal verbeteringen door om dit te voorkomen, hedendaags nog altijd gebruikt in de champagnestreek.

Opvallend is dat champagne eerst helemaal niet populair was in Frankrijk. De champagnefles is dan ook ontstaan in Engeland. In Parijs is na de Franse Revolutie deze drank pas aan populariteit gaan winnen.

 

Wat maakt Dom Perignon champagne uniek?

Dom Perignon is een Cuvée de prestige. Een Cuvée de prestige is de benaming voor de beste champagne binnen een champagnehuis. Van het champagnehuis Moët et Chandon is dit dus Dom Perignon. Dom Perignon behaalt haar kwaliteit door het enkel kiezen van de allerbeste druiven geproduceerd van eenzelfde jaar. Deze druiven zijn bovendien niet ouder dan één jaar. Dom Perignon produceert alleen maar vintage wijnen. Daarnaast worden de champagnes van Dom Perignon minimaal zeven jaar gerijpt voordat ze op de markt komen.

Met het behalen van deze hoge kwaliteit wist Dom Perignon Rosé 2003 in 2016 de tweede plek te bemachtigen van de beste champagnes in dat jaar. In 2017 is de Dom Perignon 2009 5e geworden. Dit merk champagne behoort dus tot de absolute top.

In het uitgaansleven wordt de fles vaak besteld, niet alleen vanwege haar fantastische kwaliteit. Het logo van de fles is namelijk van glow in the dark, waardoor het logo zelfs in een donkere ruimte zichtbaar is.

 

Dom Perignon 2008

De Dom Pérignon White 2008 is de opvolger van de Dom Perignon 2006, een hoogst succesvolle en smakelijke champagne. De Dom Perignon 2008 doet dit niet teniet, want ook de 2008 editie is een heerlijke champagne die zich qua smaakbeleving onderscheid van andere champagnes. De Dom Perignon Blanc 2008 is een verleidelijke champagne met een prachtige lengte. Het bewijst in alle opzichten een wijn van kwaliteit te zijn. Velen menen zelfs dat dit de mooiste Dom Perignon ooit is.

In 2008 leek de oogst niet goed te gaan worden door grijze luchten en slecht weer, maar precies één week voor de oogst brak de zon door en waren de omstandigheden perfect voor een miraculeus goede oogst. De afdronk van deze champagne is aromatisch, ligt rokerig, en veelbelovend. Een champagne met substantie.

 

Dom Perignon Lenny Kravitz Limited Edition

Deze Dom Perignon champagne is precies hetzelfde als de white 2008 in smaak, maar verschilt erg van design. Deze Limited Edition Dom Perignon champagne fles heeft namelijk een limited edition ontwerp, ontworpen door niemand minder dan Lenny Kravitz, bekend zanger en acteur. Deze exclusieve fles was maar voor een korte tijd beschikbaar en was dan ook binnen de kortste keren overal uitverkocht.

 

Dom Perignon champagne prijzen

Dom Perignon champagnes zijn niet de goedkoopste champagnes. Volgens liefhebbers echter wel voor de juiste prijs. Voor hoge kwaliteit wordt nu eenmaal een hogere prijs betaald. Hieronder volgt een overzicht van de door Club Champagne aangeboden Dom Perignon’s en de prijzen.

 

  • • Dom Pérignon 2009 75 CL, € 145,95
  • • Dom Pérignon 2009 in giftbox 75 CL, € 150,95
  • • Dom Pérignon 2009 Magnum in giftbox (150 CL), € 389,95
  • • Dom Pérignon Rosé 2005 in giftbox 75 CL, € 289,95

 

Dom Pérignon staat ook een aantal keer in de top 10 van meest kostbare champagnes. Zo is de #4 op de lijst, de 1996 Dom Perignon Rose Gold Methuselah, verkrijgbaar voor $49.000,-. Plek #6 van deze top 10 wordt bekleedt door de 1959 Dom Perignon, verkrijgbaar voor $42.350,- per fles.

 

Samenvattend

Om dit artikel te kunnen samenvatten zijn een aantal punten te benoemen:

 

  • • Dom Perignon is van het champagnehuis Moët et Chandon
  • • De naam is afgeleid van de monnik Pierre Pérignon
  • • Dom Perignon is gemaakt van jonge druiven uit eenzelfde oogst, alleen van de hoogste kwaliteit.
  • • Dom Perignon is te bestellen bij Club Champagne!

 

Na het lezen van dit artikel weet jij meer over Dom Perignon champagne. Mocht je zelf nog weetjes hebben met betrekking tot dit fantastische champagnemerk, laat dit dan weten in de reacties! Bestel vandaag nog jouw Dom Perignon bij Club Champagne. Geniet maar drink met maten, NIX18.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »