Waarom heeft champagne bubbeltjes?

  • Geplaatst op
  • 0
Waarom heeft champagne bubbeltjes?

Een van de kenmerken van champagne is natuurlijk feit dat deze bubbels bevat. Naast de toegevoegde waarde voor de smaakervaring maken de bubbels de wijn ook feestelijk. Niet voor niets is champagne zeer geliefd wanneer er iets te vieren valt, of om weg te geven als cadeau. Waarom bevat champagne eigenlijk bubbeltjes? We leggen je graag uit hoe deze bubbels in de Franse mousserende wijn ontstaan.

Wijn van druiven

Champagne is een wijnsoort, het is een mousserende wijn. Champagne wordt dus ook gemaakt van druiven. De druiven moeten uit de streek champagne komen en worden, in ieder geval bij de betere champagnes zoals bijvoorbeeld Dom Perignon, met de hand geplukt. Een arbeidsintensief proces dus. Van de streng geselecteerde druiven wordt sap gemaakt, deze sap gaat vervolgens naar een tank om te hem te laten gisten. Hier worden nu gist en suiker toegevoegd aan het druivensap. De gisting zorgt ervoor dat alcohol ontstaat, et voila: de tank bevat nu wijn. Een stille wijn zoals het heet, dit betekent dat er nog geen bubbeltjes in zitten.

 

Het ontstaan van bubbels in champagne

Champagne bevat natuurlijk bubbels. Dit komt omdat er nog een tweede keer een mengsel van gist en suiker aan de wijn wordt toegevoegd: “liquer de tirage”. Vervolgens wordt het mensel van wijn en liquer de tirage in een fles gestopt en afgesloten met de welbekende kroonkurk. De volgende gisting vindt dus plaats in de fles.

 

De bubbels in champagne ontstaan doordat tijdens het gistingsproces in de fles de gist de suiker tot zich neemt, hierdoor komen gassen vrij. Omdat er een kurk op de fles zit en de gassen niet kunnen ontsnappen ontstaat er druk: hier ontstaat koolzuur, oftewel de bubbeltjes.

 

Als je, na een juiste periode, de fles ontkurkt kun je genieten van een heerlijke champagne met bubbels. Zeer geschikt om cadeau te doen bij een speciale gelegenheid of weg te geven als zakelijk geschenk.

Nog niet zeker wat voor champagne je precies wilt? Bekijk al onze champagne flessen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »