Champagnehuis Piper-Heidsieck; alles over dit champagnehuis!

  • Geplaatst op
  • 0
Champagnehuis Piper-Heidsieck; alles over dit champagnehuis!

A wine that smiles, oftewel de champagnes van Piper-Heidsieck. Piper-Heidsieck is één van de oudste champagnehuizen die er bestaat, maar hoe komt dit champagnehuis aan zijn succes? In dit artikel vertellen wij meer over de geschiedenis van dit champagnehuis, waar Piper-Heidsieck waarde aan hecht en hoe het productieproces eruit ziet. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over het mooie champagnehuis Piper-Heidsieck.

Geschiedenis Piper-Heidsieck

Ieder verhaal begint met het streven om een idee uit te werken, zo ook het verhaal van Piper-Heidsieck. Agathe Perthois was de inspiratie die ervoor zorgde dat Florens-Louis Heidsieck ernaar streefde om een wijn te creëren die lacht. Florens-Louis komt oorspronkelijk uit Duitsland en was de eerste die de champagnestreek en zijn mogelijke wijnen voor het ontdekte in het jaartal 1777. Een hart gevuld met passie en voorliefde voor smaak, zorgden ervoor dat niets deze man kon stoppen.

 

Marie Antoinette als eerste ambassadeur

In 1785 richtte Florens-Louis Heidsieck zijn bedrijf “Heidsieck & Cie” op en met de ambitieuze wens om Marie Antoinette te verblinden met zijn fijne en vrolijke bubbels in een glas, oftewel zijn champagne. Deze wens kwam uit en vanaf de eerste slok was Marie Antoinette verliefd op deze alcoholische drank. Marie Antoinette werd de allereerste ambassadeur van Heidsieck & Cie ooit. Het geluk kon Florens-Louis niet op toen hij in dat jaar ook nog eens met zijn inspiratiebron en grote liefde, Agathe Perthois, mocht trouwen. 

 

Heidsieck & Cie verandert van naam

In 1815, 30 jaar na het oprichten van “Heidsieck & Cie” komen er twee nieuwe mannen in het bedrijf: de neef van Florens-Louis, Christian Heidsieck en Henri-Guillaume Piper. Al snel werden de mannen onafscheidelijk en samen zouden ze de Franse grenzen gaan veroveren. Toen Florens-Louis Heidsieck in 1828 overleed besloot het mythische duo het avontuur en het daarbij behorende succes door te zetten. Nadat ook Christian Heidsieck overleed hertrouwde zijn vrouw met Henri-Guillaume Piper. De naam van het champagnehuis werd veranderd in het bekende Piper & Heidsieck.

 

De grote doorbraak van Piper & Heidsieck

Het grote filmdebuut van Piper & Heidsieck was in het jaar 1933 in de film: Sons of the Desert. Na het verschijnen van Piper champagne in deze film wilde ineens heel Hollywood deze champagne tonen in films waaronder Ava Gardner, Clark Gable, Fred Astaire en Marilyn Monroe. Marilyn was zo’n grote fan van dit champagnehuis dat ze iedere ochtend een glas nam. Aan de media vertelde ze dat een glas in de ochtend haar opwarmde voor de dag die zou komen en vanaf dat moment groeide het filmsucces van Piper & Heidsieck enorm en niet alleen over de Franse grenzen. Tegenwoordig is champagnehuis Piper en Heidsieck nog steeds de champagne voor het filmfestival in Cannes. Deze verbinding van films met het champagnehuis is één van de dingen waar Piper en Heidsieck waarde aan hecht en veel bekendheid aan te danken heeft.

 

Het milieu en de Piper & Heidsieck champagne

Piper & Heidsieck heeft in 2005 een beleid voor bodemvervanging geïnitieerd. Vandaag de dag wordt er meer dan 50% van de wijngaard op een natuurlijke wijze gewied en is het doel om de plaag voor niet koninklijk wieden in de komende 10 jaar te verbeteren. Doordat Piper & Heidsieck zich focust op de milieuvriendelijkheid van hun product hebben ze al een aantal “labels” mogen ontvangen. Dus wanneer jij geniet van een goed glas Piper & Heidsieck heb je gekozen voor een milieuvriendelijke champagne.

 

wijn vaten champagne

 

Hoe ziet het productieproces van Piper & Heidsieck eruit?

Er zijn drie overheersende kenmerken van de champagnestreek: de kalksteen-onderolie, het klimaat met grote verschillen in de temperatuur in de winter en in de zomer en het heuvelachtige terrein dat ideaal is voor de wijnbouw. De streek beïnvloedt de kern van de oogst. De oogst van een wijngaard geeft de specifieke kwaliteiten aan van dat gebied.

 

Geïnspireerd op de champagnestreek en de traditie van het land produceert Piper & Heidsieck de champagne met drie druivensoorten. Ze maken gebruik van de Meunier (fruitig en vlezig), de Chardonnay druif (geroosterd en levendig) en van de Pinot Noir druif (besachtig en krachtig). Piper & Heidsieck heeft een bijzondere band met zijn wijnboeren. Door een basis van vertrouwen en dezelfde visie: excellentie, houden sommige samenwerkingen al voor drie jaar stand.

 

Als de druiven geplukt zijn en goedgekeurd is het tijd om de druiven om te toveren tot sap. Dit gebeurt door de druiven letterlijk tot sap te persen. Vervolgens is het tijd om gist toe te voegen aan het sap en het te mengen met het sap. De volgende stap in het productieproces van Piper champagne is het laten bruisen van de drank. Nadat alles is toegevoegd, is het tijd om de drank te laten rijpen. Is de drank op leeftijd? Dan wordt de fles langzaam van de horizontale stand tot verticale stand gebracht en drijft het droesem naar boven. De volgende stap is dan om dit droesem te verwijderen. Nu dat de champagne op smaak is en geen droesem bevat, wordt de fles gesloten en kan de fles gelabeld worden.

 

Een fles Piper & Heidsieck kopen?

Ben jij al liefhebber van het champagnehuis Piper & Heidsieck  of moet je nog kennismaken? Bekijk onze collectie van Piper & Heidsieck en kies de variant die het beste bij jou past.

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van onze collectie en aanbiedingen? Meld je dan via onze homepage aan voor onze nieuwsbrief.

 

Bekijk al onze champagne flessen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »