Champagne & eten: champagne combineren met gerechten

  • Geplaatst op
  • 0
Champagne & eten: champagne combineren met gerechten

Champagne kennen we natuurlijk als de drank bij uitstek om mee te toasten en mooie momenten mee te vieren. Dat is natuurlijk ook absoluut het geval. Maar de mousserende wijn heeft ook een zeer veelzijdige kant wanneer je de champagne gaat combineren met eten. Champagne is met enorm veel gerechten heel goed te combineren. Doe inspiratie op en laat je verrassen door heerlijke combinaties.

Eerst even wat voorkennis. Champagne herbergt een hoog zuurgehalte en juist een kleine hoeveelheid suiker. Deze twee smaken zijn tegenpolen, maar vullen elementen aan in bijna ieder gerecht. Dit zijn uiteenlopende gerechten, van gepocheerde zalm tot hele hete Thaise gerechten.

 

Combineer gelijke smaaktypes

Er zijn verschillende soorten champagne, daar lees je straks meer over. Maar vooraf willen we je aanraden om een combinatie tussen champagne en eten te vinden waarbij de smaaktypes dicht bij elkaar liggen. Frisse, vaak jonge champagnes hebben vaak smaken van (witte) citrusvruchten. Deze gaan goed samen met lichte gerechten als bijvoorbeeld witvis of zeevruchten. Maar bijvoorbeeld vintage champagnes hebben zich qua smaak langer ontwikkeld, zij gaan beter samen met zwaardere gerechten als gevogelte of kalfsvlees. 

Het is dus belangrijk om te weten welk soort champagne je kiest bij je gerechten. Daarom vertellen we je graag wat meer over de diverse soorten en bijpassende gerechten.

 

Diverse soorten champagne

Als je champagne gaat serveren met eten, dan is het belangrijk dat je weet welke soorten champagne er zijn én welke eigenschappen ze hebben. 

Champagnes zijn een samenstelling van druiven van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne is een wijnsoort, een mousserende wijn. Zoals bij elke wijn kun je ook champagne aanschaffen van zoet tot droog. Van zoet naar droog is de indeling bij champagne als volgt:

  • • Demi-sec
  • • Dry
  • • Extra dry
  • • Brut
  • • Extra brut.

Dit zijn de standaard champagnesmaken. Maar champagne kent ook nog andere categorieën, vaak iets duurder en exclusiever dan de traditionele champagnes:

 

Blanc de Blancs

Voor deze champagne wordt alleen gebruik gemaakt van de Chardonnay-druif. Een blanc de blancs is over het algemeen goed te combineren met wat lichtere gerechten zoals zeevruchten of groentes. Het is ook een lekkere champagne om voorafgaand aan het eten te serveren. Ruinart Blanc de Blancs is een mooi voorbeeld van deze champagnesoort.
 Blanc des Blancs eten

Blanc de Noirs

Bij een Blanc de Noirs champagne wordt juist geen gebruik gemaakt van Chardonnay. Deze campagne bevat alleen rode Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. De smaak van een Blanc de Noirs sluit ontzettend goed aan bij voedsel met een sterke smaak. Denk hierbij aan een smaakvol kaasplankje of een combinatie met vleess. Dit soort champagnes zijn zeer exclusief. In ons assortiment hebben wij de Krug Clos DÁmbonnay 1998.  



Kaasjes voor bij champagne 

 

Rosé 

Door het toevoegen van Pinot Noir wijn bij de tweede fermentatie heeft rosé champagne zijn toepasselijke kleur. Rosé champagne kan zeer goed gecombineerd worden met eten. Een populaire rosé champagne is Moët & Chandon Rosé. Uiteraard kun je deze champagne ook bij Club Champagne kopen.


rose champagne diner 

 

Champagne combineren met eten

Voor de populaire brut champagnes kunnen wij je aanbevelen om deze te combineren met onderstaande spijzen. Maar over smaak valt niet te twisten. Ga ook zelf eens op zoek naar mooie combinaties, wij horen ze graag van je.

 

Hoofdgerechten en champagne

  • • Vis en zeevruchten: Met name de combinatie champagne en kreeft is heerlijk!
  • • Pasta en risotto: vooral met room- of paddenstoelsaus. Probeer zwaardere sauzen gebaseerd op tomaat te mijden als je champagne wilt drinken. Tomaten gaan namelijk niet al te goed samen met het zuur van champagne.
  • • Gerechten met paddenstoelen

 

Nagerechten en champagne

Champagne dessert
 

Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.

 

Hapjes en champagne

Champagne is ook zeer populair op borrels. Dan wil je geen gerechten serveren maar liever hapjes voor bij de borrel. Onderstaande hapjes kunnen we aanraden voor bij de champagnes. In dit artikel lees je er meer over: hapjes voor bij de champagne.

  • • Kaas, waarbij oudere kazen het best zijn. Overigens gaat geitenkaas weer goed samen met een Blanc de Blancs.
  • • Noten, vooral almondnoten
  • • Popcorn en chips (ja echt!)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »